Jom saksikan Sekolah Di China Yang Pasti Semua Murid Mahu


Tidur dalam kelas pasti sangat best kan? kebanyakan pelajar jika tidur di kelas termasuklah kegiatan dilakukan terpaksa di sembunyi-sembunyikan. Tapi tidak bagi kanak-kanak sekolah di Kota Xian, Provinsi Shaanxi, China, malah mereka diwajibkan dan dipaksa melakukan pekara itu.

Di petik dari Daily Mail melaporkan, bangunan sekolah di China tidak cukup besar bila ditambah asrama menampung para murid dan tempat tinggal para pelajar yang tinggal jauh. "Tidak cukup masa untuk pulang dan tidur siang ," kata juru cakap sekolah yang tidak disebutkan namanya. Kebiasaan tidur siang dinilai bagus untuk perkembangan kanak-kanak. Pelajar disuruh melakukan kegiatan itu di dalam ruang kelas, di atas meja belajar mereka masing-masing. Konsep ini dikenali dengan nama Wujiao. Banyak sekolah di China dan Taiwan melaksanakannya setelah selesai makan tengah hari.

Masa diberikan untuk tidur siang ini hanya setengah jam tapi cukup membuat mereka kembali segar. kanak-kanak mengaku tidak sukar untuk tidur. Mereka cukup sekadar meringkuk di atas meja. Para murid malah semangat, sampai membawa bantal dan selimut . Jadi tidak ada lagi alasan terlambat ke sekolah dan boleh mengikuti pelajaran dengan baik.sumber:

0 Komentar untuk "Jom saksikan Sekolah Di China Yang Pasti Semua Murid Mahu "

 
Copyright © 2014 mudah ingat.com - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info